Feest met het feestaardvarken!

Feest met het feestaardvarken!

Bezoek voor meer informatie Parolo.nl

Afgelopen week is er in het centrum van Arnhem het feestaardvarken geplaatst. Afgelopen woensdag hoorde ik zelf voor het eerst over dit fenomeen, het is een groot object van spuitbeton dat ligt in de binnenstad van Arnhem en je kunt er op klimmen en spelen. Op dit moment heb ik er al enkele foto’s op twitter en facebook gezien. Maar wat is het eigenlijk? Wie heeft het gemaakt? En wat is het doel precies. Kan ik erin?
Aardvarken in aanbouw!
[Foto: Marck Uittenbogaard, Het aardvarken in aanbouw! 28 augustus]

Samen met Mark Verhijde werk ik voor het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een onderzoek dat gaat over het beperken van risico’s op aansprakelijkheid bij burgerinitiatieven. Graag wil ik weten hoe het geregeld is met aansprakelijkheid. Van wie is de grond? En wie heeft het gemaakt? En door wie is het betaald? En hoe heeft de gemeente de aanvraag vergund? Ligt het er tijdelijk of definitief? Wie is aansprakelijk wanneer ik eraf val? Allemaal vragen die ik de komende weken wil beantwoorden.

Kenmerken van het Feestaardvarken

Omdat ik weinig lokaal nieuws volg, kom ik al snel artikelen tegen over het Feestaardvarken in De Gelderlander. Het Feestaardvarken is een geschenk van Koninklijke Burgers’ Zoo aan de Arnhemse stad. Burgers’ Zoo viert dit jaar haar 100e verjaardag. Het kunstwerk is maar liefst 30 meter lang en 9 meter hoog en komt in het Bartokpark te liggen, schuin tegenover het nieuwe gebouw van Holliday Inn (het getransformeerde sitogebouw) en de Rozet in het centrum van de stad. Bij het Huis Bergh in ‘s-Heerenbergh heeft het aardvarken als al gelegen aan de stadsgracht. Dit was een rubberen exemplaar van 3 bij 15 meter. Ook zit er een leuk filmpje bij van het opblazen van het varken.

De kunstenaar van dit fenomeen is Florentijn Hofman. Op zijn site ontdek ik dat hij onder andere bekend is van een grote vriendelijke opblaaseenden die in de wateren van Hong Kong, Sydney en Osaka drijven. De grootte van de rubberen eend varieert van 5 tot 12 meter. Ook verfde hij eens een 115 meter lange lelijke bebouwingswand blauw (Beukelsblauw, 2004 – 2006).

Wordt vervolgd

Op donderdag 12 september wordt het feestaardvarken officieel geopend. Tot die tijd zal ik deze blog verder proberen aan te vullen, waarbij ik de verschillende vragen probeer te beantwoorden. Heeft u (ook) vragen of opmerkingen of wilt u meer weten over het onderzoek aansprakelijkheid? Neem gerust contact met mij op (info@maartenbosman.nl).